intelektualnie - nigdy nic z tego nie pojmiesz. Jestem w innym ...

Temat: czy to jest anemia
proszę o interpretacje wyników krwi,od kilku miesięcy szukam powodu wypadania włosów, przebadałam tarczyce i usg wykazało zanik gruczołu, mam hashimoto, zbadałam dodatkowo ferrytyne ,ktora wyszła minimalnie poniżej normy, moja lekarka zleciła badanie krwi, by wylkuczyć anemię z niedoboru b12,moje dodatkowe objawy to senność, brak apetytu, chudnięcie, bóle brzucha, biegunki, miałam również czarne stolce ( ale brałam wtedy preparaty z zelazem) ,migreny,szybka męczliwość, niskie ciśnienie( zawsze ok. 90/60), kołatanie serca, lęki,wypadanie włosów( od ok 5 lat), bruzdy poprzeczne i podłużne na paznokciach,podwyższony cholesterol, mam 23 lata. Wyniki: ferrytyna 9.9 ( 10-291) żelazo 133 ( 25-156) leukocyty 5.08( 4,2-11) erytrocyty 4.76( 3,7-5,1) hemoglobina 14.1( 12-16) hematokryt 42( 37-47) % MCV 88.2(80-99) MCH...
Źródło: medykforum.pl/showthread.php?t=1143



Temat: Masaż powłok brzusznych
jeżeli masz dyplom masażysty to powinnaś wiedzieć jakie są przeciwwskazania do masażu wiadomo ,że krwawienie może być albo jawne czyli widzimy dokładnie, albo też utajnione co mimo wszytko też wiemy kiedy występuje, powiedzmy czarne stolce, obniżone parametry krwi, jeżeli nie ma pewności po prostu się nie masuje. Czym innym jest też masaż fachowy a pomasowanie delikatne brzucha tak po protu żeby sobie ulżyć, z tego pewnie też zdajesz sobie sprawę. Myślę jednak ,że jeżeli posiadasz dyplom masz odpowiednią wiedzę, by rozważyć za i przeciw i dowiedzieć się na temat aktualnego stanu jelit na tyle by wykluczyć wszystkie przeciwskazania przed fachowym masażem...
Źródło: crohn.home.pl/forum/viewtopic.php?t=7278


Temat: Mamusie majowo-czerwcowe 2009
...tez, ale nie bede sie przechwalac:o Kathi ja tez uwazam, ze woda przegotowana jest ok :) rumiankowa hehe ja tez zawsze chcialam miec starszego brata, z tym samym zamyslem, co Ty :rotfl:. Wyszlo tak, ze ja jestem najstarsza i mam 2 mlodsze siostry.. (dlatego moja rodzina silnie chce kolejnej dziewczynki). Nikt Ci nic nie mowil na temat roznicy wieku miedzy Toba a TZ? moja przyjaciolka,ktorej TZ jest mlodszy o 3lata, miala duze opory, kompleksy biedna.. blondynka czarne stolce moga byc od nadmiaru tabletek, a konkretnie zelaza. Co do zaparc to sa typowe dla ciazy (progesteron zwlania perystalltyke i nasz przewod pokarmowy staje sie leniwy), ja je mialam:( (a blonnik jem), choc wczesniej pod tym wzgledem bylo super. Mysle, ze jesli zmienisz tabletki to nic sie nie stanie. Ja bym zmienila juz teraz i zobaczyla, czy dolegliwosci minely ( jesli nie, to po skonczeniu nowych zjadlabym i te stare). Ja jem feminatal N i sobie chwale.
Źródło: wizaz.pl/forum/showthread.php?t=274842


Temat: Owczarek podhalański (prosimy zakladac oddzielne tematy!)
Basiu,o ile dobrze wiem to krew w stolcu świerza świadczy o problemach z dolnym odcinkiem układu pokarmowego,natomiast czarne stolce to może być podkrwawiający żołądek-te zasady dotyczą ludzi ale u psów chyba może być podobnie-na psach się mniej znam;) ,może zbadaj w tym kierunku no i jeszcze ważne czy nie ma anemi,jest jeszcze takie badanie kału na krew utajoną które też może wiele wyjaśnić.
Źródło: dogomania.pl/showthread.php?t=286


Temat: Celiakia - nietolerancja na gluten
Dot.: Celiakia - nietolerancja na gluten   Monia, zbyt dokładnie nie znam problemu, ale dzieci chore na celiaklię oddają bardzo luźne, zielone i czarne stolce, zwykle odbiegają bardzo od norm wagowych rówieśników, są na bardzo niskim centylu. Ale mają bardzo wzdęty, "nagazowany" brzuszek, zmiany morfologiczne krwi. Zmiany w jelitach powodowane działaniem glutenu można gastroskopowo zdiagnozować dopiero w późniejszym okresie /gluten niszczy powoli kosmki w jelicie/. U dzieci diagnozuje się chorobę na podstawie badania krwi- oznaczenia tzw markerów celiaklii....
Źródło: wizaz.pl/forum/showthread.php?t=175376


Temat: ***GRUDNIÓWKI 2010- czyli świąteczne maluszki***
...Tosia... Jak tolerujesz ten lek? dostałam to samo, bo ja po tardyferonie to myślałam że padnę, tak mnie jelita bolały.. Ja go biorę dopiero od wczoraj, więc jeszcze za wcześnie, żeby coś napisać - wcześniej brałam ferrum lek -do żucia, tolerowaałam dobrze, ale wyniki spadły. Lekarz mówił, że mogą się niestety zdarzyc bóle brzucha, ale mam nadzieje, że nas to ominie. Aha i po tym robią się czarne stolce i mogą wystąpić zaparcia.
Źródło: forum.dziecko-info.com/showthread.php?t=197379


Temat: Zatrucia
...Właściciel często ulega pokusie podania choremu zwierzakowi leków , które sam bierze. Większość leków przeznaczonych dla ludzi nie może być podawana zwierzętom w ogóle lub ich dawkowanie różni się od dawkowania u ludzi. I tak: aspiryna i ibuprom (leki przeciwzapalne) może prowadzić do poważnych komplikacji. Zatrucie aspiryną może pojawić się już po podaniu jednorazowo. Objawy to wymioty, czasem z krwią, biegunka (ciemne lub czarne stolce), ból brzucha, apatia, brak apetytu. Zatrucie aspiryną może prowadzić do owrzodzenia żołądka lub jelita cienkiego, a w ciężkich przypadkach do ich perforacji i ostrego, bakteryjnego rozległego zapalenia otrzewnej. Zaburzenia ze strony układu nerwowego mogą objawiać się: niepokojem, zaburzeniem koordynacji ruchu, napadami drgawek. Podobne objawy występują po: ibupronie, nurofenie, ketofenie. Leki powinny być...
Źródło: forum.molosy.pl/showthread.php?t=10801


Temat: co oznacza czarny stolec
Darosz - bierzesz żelazo, czyli Hemofer - to powoduje czarne stolce.
Źródło: crohn.home.pl/forum/viewtopic.php?t=3789


Temat: Majowo-czerwcowe Mamusie 2008
Dot.: Majowo-czerwcowe Mamusie 2008   Braxa wlasnie zwykle czarne stolce sa jesli biezesz zelazo, albo masz jakies krawienie wewnatrz ale to raczej wykluczamy mysle, czasem tez zalezy po prostu od tego co zjemy ale jesli masz tak dluzszy czas... takze najlepiej porozmawiac z lekarzem Co do jedzenia, fakt chce sie coraz czesciej, ale staram sie nie opychac tylko drobne rzeczy a czesciej. Wlasnie szukam fajnego nie trudnego przepisu na jakies ciasto na swieta, moze mi cos polecicie ( sernik i wszystko co z serem bialym...
Źródło: wizaz.pl/forum/showthread.php?t=206735


Temat: Chora wątroba - kto wspomoże radą?
Słusznie masz wątpliwości. Wyniki nie sa dobre ale jeszcze nie tragiczne. Jeśli dotychczasowe leczenie polegało tylko na zastosowaniu diety a jedynym pomysłem diagnostycznym jest biopsja wątroby to chyba niestety powinnaś psa skonsultować u innego weta :shake: niepokojące też są " czarne stolce" - czy była robiona morfologia?
Źródło: dogomania.pl/showthread.php?t=122435


Temat: Bardzo krępujące pytanie
  Jesli Cie to pocieszy, to ja mialam czarne stolce pol ciazy w czasie kiedy bralam zelazo. To moze od tego.
Źródło: forum.dziecko-info.com/showthread.php?t=106874